Generalități
Afinele sunt bogate în antioxidanți. Totuși, beneficiile afinelor înseamnă mai mult decât substanțele chimice din compoziția acestora, despre care ați auzit atât de des.
Afinele luptă împotrivă bolilor la mai multe niveluri și sunt un instrument pentru menținerea unei stări bune de sănătate, utilizate însă insuficient. Știți probabil despre sucul de afine că este o unealtă de luptă împotriva infecțiilor bacteriene ale tractului urinar.
Suferinzii de cistită trebuie să consume mult suc de afine neîndulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E.coli și Proteus, care provoacă dureri în timpul urinării, crampe abdominale și chiar sângerări.
Beneficii
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele
Afinele sunt foarte bogate în antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care întărește imunitatea și are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promovează imunitatea prin creșterea hemoglobinei și a concentrației de oxigen din sânge) și stimulează astfel sistemul imunitar și previne apariția infecțiilor. Odată ce imunitatea dumneavoastră este puternică, veți evita răceala, febra, varicela și multe dintre bolile care se pot transmite, atât pe cale virală, cât și bacteriană.
Afinele neutralizează radicalii liberi care pot promova boala și îmbătrânirea în organism
Afinele sunt unele dintre fructele cele mai bogate în antioxidanți. Acest lucru se datorează în special prezenței antocianinei, un pigment responsabil de culoarea albastră a afinelor. Cantitatea însemnată de vitamina C este un alt argument pentru rolul benefic al acestor fructe.
Afinele contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului
Un nou studiu de specialitate sugerează că afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora puteți acumula grăsime în zona abdominală și astfel poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.
Până în prezent nu s-au făcut însă studii pe subiecți umani. Studiul s-a făcut pe șobolani în a căror dietă s-a adăugat și o pulbere de afine. După 90 de zile, șobolanii care au consumat dieta îmbogățită cu pulberea de afine au prezentat mai puțină grăsime în zona abdominală, număr mai mic de trigliceride, colesterol mai mic, s-a îmbunătățit glicemia și a crescut sensibilitatea la insulină.
Deși este nevoie de cercetări suplimentare, un alt studiu a arătat că bărbații cu factori de risc pentru boli de inimă, care au băut suc de afine sălbatice timp de 3 săptămâni, au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește controlul glucozei și a insulinei.
Ajută la menținerea sănătății tractului urinar
Dezvoltarea coloniilor de bacterii, precum b-coli de-a lungul pereților mucoasei din interiorul tractului urinar, sunt responsabile pentru această infecție care conduce la inflamație, senzație de arsură în tipul urinării și alte complicații.
În acest caz, afinele pot fi surprinzător de benefice. Acestea conțin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhibă creșterea bacteriilor respective. Afinele au proprietăți antibiotice, care se adaugă la acest efect. Moleculele mari și grele spală practic aceste bacterii de pe pereții tractului urinar, prevenind declanșarea infecției.
Pastrează integritatea vederii
Extractul de afine conține un nivel ridicat de compuși numiți antocianozide, care s-a dovedit în urma studiilor clinice că încetinesc pierderea vederii. Acești compuși pot preveni sau întârzia toate problemele legate de îmbătrânire, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta, miopia și hipermetropia, uscăciunea ochilor și infecțiile, în special cele de la nivelul retinei, datorită proprietăților lor antioxidative.
Afinele conțin un grup special de antioxidanți numiți carotenoide (luteină, zeaxantină, etc.), flavonoide (cum ar fi rutina, resveritrol, quercentina, etc.), în plus pe langă alte substanțe importante precum vitamina C, vitamina E și vitamina A, seleniu, zinc și fosfor, care sunt benefice și esențiale pentru sănătatea ochilor.
Studiile au indicat faptul că, dacă mâncați 3 sau mai multe porții de fructe pe zi, puteți reduce riscul apariției degenerescenței maculare asociată îmbătrânirii (cauza principală a pierderii de vedere la persoanele în vârstă), cu aproximativ 36%.
Mențin sănătatea creierului
Aceste fructe mici conțin antociani, vitaminele A, complexul-B, C și E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan și pot preîntâmpina sau vindeca printre altele, apariția tulburărilor nevrotice, prin prevenirea degenerării sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutaând la menținerea sănătății sistemului nervos central.
Este greu de crezut însă, că aceste fructe pot vindeca și afecțiuni grave precum boala Alzheimer. Ele contribuie la vindecarea celulelor deteriorate și țesuturilor neuronilor și păstrează nealterată memoria pentru o perioadă lungă de timp. Cercetătorii au descoperit că dietele bogate în afine îmbunătățesc în mod semnificativ și capacitatea de învățare.
Afinele scad riscul dezvoltării bolilor de inimă
Conținutul ridicat de fibre, antioxidanți puternici și abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rău, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inimă. Acestea întăresc și mușchii inimii. Într-un studiu efectuat recent, cercetătorii au descoperit că o cantitate moderată de vin alb conține 0,47 mmol de antioxidanți ai radicalilor liberi, vinul roșu 2,04 mmol, iar vinul obținut din afine conține 2,42 mmol din acești compuși protectivi.
Ajută în ameliorarea constipației și a digestiei
Fibrele din afine țin la distanță constipația (prin consumul constant a unei cantități însemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza și acizii îmbunătățesc digestia.
Luptă împotriva cancerului
Afinele s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer, deoarece conțin anumiți compuși, cum ar fi pterostilbene (excelente în remediul cancerului de colon și ficat) și acid aleagic, care în combinație cu antocianina și alți antioxidanți precum vitamina C și cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului.
Studiile de laborator arată că acei compuși fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulelor canceroase din colon și pot induce apoptoza (moartea programată a celulelor). A fost observată, de asemenea, o reducere semnificativă (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile care au un aport crescut de luteolină (ce se găsește in citrice).
Analiza Nutrienților
Componente de bază
Vitamine
Minerale
Date preluate de pe .